Мемоари – Краљ Петар II Карађорђевић

Аутор: Краљ Петар II Карађорђевић
Број страна: 222 стр.

Формат: А5 (14,85 х 21 цм).
Опис: У својој књизи Мемоари, Краљ Петар II Карађорђевић описује шта се дешавало пре, за време и после Другог светског рата. Иако су га многи оптуживали за издају, зато што је 12. септембра 1944. „позвао све у Југославији да стану под заставу Јосипа Броза Тита“, догађаји који ће уследити …

Ову књигу можете бесплатно преузети овде.

1.200 дин

Категорија:

Опис

У својој књизи Мемоари, Краљ Петар II Карађорђевић описује шта се дешавало пре, за време и после Другог светског рата. Иако су га многи оптуживали за издају, зато што је 12. септембра 1944. „позвао све у Југославији да стану под заставу Јосипа Броза Тита“, догађаји који ће уследити ће показати да је том објавом спасио животе својим војницима, пре свега четницима, јер им је претио стравичан погром од стране 400.000 совјетских бољшевика, 300.000 бугарских бољшевика (бивших нациста) и 42.000 до зуба наоружаних домаћих комуниста који су ишли да окупирају Југославију, пре свега Србију. Овом објавом, млади краљ се „званично одрекао“ четника, и тако спречио директни војни напад на њих од стране бољшевика. Четници су тако под много мањим притиском могли да напусте државу и склоне се у иностранство, где су могли да наставе своју борбу за отаџбину.
Као додатак ове књиге налази се текст који описује орден – „Ратни крст 1941-45“ који је краљ успоставио 1945. и доделио заслужним борцима.
Ову књигу можете бесплатно преузети овде.

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Мемоари – Краљ Петар II Карађорђевић“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *