Орден Светог Георгија

Димензије: 34 х 34 мм
Материјал: Посребрено

Успоставио: Руска царица Катарина II, 26. новембра 1769.
Добитници: Књаз Никола, војвода Марко Миљанов, војвода Илија Пламенац, војвод Петар Вукотић, сенатор Божидар Петровић, командири Томо Бошковић и Лазар Сочица, и др.

3.500 дин

Опис

Орден Светог Георгија или Орден Светог Ђорђа је успоставила Руска царица Катарина II, 26. новембра 1769. године за испољену харброст на бојном пољу. Орден је у почетку имао 4 степена: I и II степен су добијали искључиво императори, III степен команданти војске (орден овог степена добио је књаз Никола), а IV степен млађи официри, подофицири и војници (орден овог степена добио је војвода Марко Миљанов и други горе наведени ратници). Касније је уведен и „војнички степен“ који су добијали и обични војници. Сваке године, на дан успостављања овог ордена (26. новембра) у Русији се одржавала велика прослава на којој су учествовали добитници овог ордена, а поменуту праксу је у Црној Гори увео књаз Никола. Овај орден се сматра најомиљенијим и најдражим орденом у Русији и Црној Гори, а књаз Никола (касније краљ Никола) је тражио да буде сахрањен са овим орденом.
Лента овог ордена састоји се из три црне пруге и две златне. Три црне пруге представљају три смрти Светог Георгија, а две златне пруге – два његова васкрсења. Наиме, свети Георигија је био хришћанин који је живео крајем другог и почетном трећег века. Био је из знамените породице, али је био затворен и мучен због исповедања хришћанске вере. Легенда каже да је римски цар покушао три пута да га убије, али је Георгије два пута Божијим чудом преживео – првих пут је био до врата закопан у живи креч, али је преживео. Други пут му је насилно убачен у уста отров да попије, али је преживео. И коначно, био је посечен мачем.
Овај орден је копија оригиналног ордена војничког степена.

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Орден Светог Георгија“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *