Топуз војводе Лала Дрекаловог

Материјал: дрво, бронза и кожа
Дужина: 56 cm
Тежина: 2,42 Kg

Опис: Пре четири века војвода братоношки Пејо Станојев даровао је топуз на дар кучком војводи Лалу Дрекалову, након што је Лале испросио ћерку овог братоношког војводе. У питању је знамење војводског достојанства, реликвија од непроцењивог историјског значаја, која је припадала старој српској властелинској породици Бранковић.

Цена: 36.000 дин.
За куповину топуза потребно је извршити поруџбину преко мејла: kontakt@ordeni.rs и затражити инструкције за уплату.

Категорија:

Опис

Пре четири века војвода братоношки Пејо Станојев даровао је топуз на дар кучком војводи Лалу Дрекалову, након што је Лале испросио ћерку овог братоношког војводе. У питању је знамење војводског достојанства, реликвија од непроцењивог историјског значаја, која је припадала старој српској властелинској породици Бранковић.

У то време био је обичај да таст зету да фишек или нешто од оружја. Сердар Пејо даo je Лалу топуз. Он се у Кучима дуго времена чувао као успомена; давала га je рука руци, војвода војводи, и тако je биo сачуван код војводе Марка Миљанова. Пошто је војвода Марко умро 1901. године, овај топуз је узео његов рођак Радосав Петров Поповић, који је био у оно време добар лекар за рањенике. Године 1908. Радосав је лечио од ране Сима К. Ивановића, и том приликом му дао на поклон овај топуз. Симо га је дуго чувао, а затим га дао Војном музеју у Београду, године 1954. И данас се налази у згради на Калемегдану.

Године 2017. направљени су одговарајући цртежи и фотографије топуза, на основу којих је израђена копија, која је сада доступна свим заинтересованима. Топуз је израђен од бронзе и дрвета, и упакован у луксузну дрвену кутију, са брошуром која објашњава историјат овог топуза. Брошута се може бесплатно преузети овде.

За куповину топуза потребно је извршити поруџбину преко мејла: kontakt@ordeni.rs и затражити инструкције за уплату.

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Топуз војводе Лала Дрекаловог“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *